Migrantour Barcelona – Turisme social i solidari
Soci principal:
suport:
Erasmus +, Ajuntament de Barcelona y Barcelona Activa
Apunta’t a un tour!
Demana més informació per correu a: migrantourbarcelona@gmail.com
Què és?
És una iniciativa de turisme social i solidari, que mostra la riquesa intercultural de la ciutat a través de rutes urbanes. Amb les acompanyants interculturals es promou la interculturalitat i combat el discurs d’odi i la xenofòbia. Connecta a la ciutadania i els visitants amb les històries i cultures de persones migrants, descobrint la Barcelona més social i reivindicativa.
A Barcelona funciona fa més de 3 anys, i de moment, s’han creat dues rutes al barri del Raval i al Poble Sec, de manera participativa amb l’equip d’acompanyants interculturals i el teixit social del barri.
La ruta cerca trencar els estereotips i estigmes del Raval, a més de construir noves narratives al voltant de la migració. Visitem llocs com l’estàtua de Colom, el Sindicat Manter o l’Àgora Juan Andrés Benítez. S’explica la riquesa invisible de la ciutat i abordar temàtiques tan importants com el racisme, la interculturalitat, la diversitat lingüística, la convivència i, les històries migrants de superació.
Et convidem a viure en primera persona la ruta Migrantour Barcelona, una estupenda activitat educativa, activitat de Team building/cohesió per a entitats del Tercer Sector, empreses, centres cívics…
La ruta s’ofereix en diversos idiomes: anglès, castellà, català, francès, italià, polac, romanès, àrab…
Testimonis
Antecedents històrics
Migrantour neix l’any 2011 a Itàlia. Va ser el país pioner i ha tingut un gran èxit a ciutats com Torí, Milà, Roma i Florència. Després es va expandir per Europa amb la creació de New Roots. El 2015, es va formar una xarxa europea amb ciutats com Lisboa (Renovar a Mouraria), París (Baština), Brussel·les (Alter Brussels) i Ljubljana. El 2018, sorgeix “Le nostre città invisibili” on es van sumar noves ciutats italianes: Bologna, Càller, Catània, Gènova i Nàpols. Al 2021 gràcies al projecte europeu K2-Migrantour Sustainable Routes, es sumen més ciutats com Utrecht, Copenhaguen i Barcelona. A Espanya, a més de a Barcelona, la podem trobar també a València i Bilbao.
Fins al 2024, s’estima que més de 16.000 persones han participat en les rutes de Migrantour en una xarxa internacional amb més de 20 ciutats i pobles de tot el continent. Una altra manera de veure, viure i explicar la ciutat és possible, t’animes a viure Migrantour Barcelona?