Aquest novembre a Barcelona va tenir lloc un esdeveniment de quatre dies, en el marc del projecte europeu KVAK, juntament amb organitzacions associades d´Eslovènia, Itàlia i els Països Baixos. Abans de l’acte havíem estat treballant en una guia que té com a objectiu descriure les bones pràctiques en l’àmbit de treball juvenil i networking.
Cada dia es va dedicar a un aspecte diferent de com crear, facilitar i rebre el retorn i com assegurar-se que es fa amb una perspectiva que inclogui els grups vulnerables. La diversitat de trajectòries laborals i la interculturalitat dels participants van propiciar debats interessants i aportacions perspicaços que ajudaran al projecte més enllà d’aquesta setmana.
El primer dia, ens vam conèixer amb un speed dating energizer i després ens vam submergir en el tema de “Com “parlar” amb els joves participants?”. Senzill, però el més important: quin és el nostre paper, com posar-hi límits i de quina manera intervenir.
El segon dia, vam examinar «Per què és important l’equitat?» utilitzant casos reals que, com a treballadors juvenils, podem trobar a la nostra feina diària i com fer front a situacions èticament difícils.
El tercer dia vam aprofundir en el significat de l’equitat mitjançant escenaris d’aprenentatge i una sessió de laboratori conjunt. Com molts dels participants tenen formació en debat, vam explorar com els secrets d’aquest món es poden aplicar, també, en d’altres contextos.
El quart dia va ser el principal que vam dedicar a treballar amb «vulnerabilitats i grups vulnerables». En aquestes sessions vam poder aprofundir en la importància d’integrar sempre un enfocament inclusiu a la nostra planificació, activitats i retorn per millorar.
En els propers mesos continuarà la feina sobre la guia, així com la preparació del proper esdeveniment que se celebrarà a Eslovènia l’any que ve.
KVAK (Efficient, inclusivament, engaging i constructive feedback in youth work) és un projecte de cooperació en l’àmbit de la joventut amb l’objectiu d’augmentar la qualitat, la innovació i el reconeixement de la feina amb joves, un viatge en què ens vam embarcar el febrer de 2024.
KVAK aborda 3 àrees crítiques que falten a la formació dels treballadors juvenils:
- Comunicació eficaç i segura dels resultats;
- cures als grups vulnerables, i
- actituds adequades cap als participants.