Com és el panorama actual dels sistemes de validació i reconeixement d’activitats d’aprenentatge a Europa? Entre maig i desembre de 2023, els socis del projecte “Quality Label for Badge Recognition” van cartografiar els diferents marcs, polítiques i processos implementats a Itàlia, Lituània, Països Baixos, Sèrbia, Eslovènia i Espanya, dins i més enllà dels contextos d’aprenentatge no formal i de treball juvenil.
Durant la recerca en escriptori van ser capaços de recollir informació que reconfirmés com de diversos són els sistemes de validació i reconeixement de les activitats d’aprenentatge. Cada país s’enfronta a una realitat diferent, considerant tant els diferents contextos en què es produeix l’aprenentatge (educació no formal, treball juvenil, voluntariat…) com els diferents nivells d’acció (nacional, regional i/o local).
El context de treball juvenil que hem tractat és complex. A Itàlia i Sèrbia encara està en procés de definició mentre que als Països Baixos, Lituània i Espanya el marc està bastant establert. Relacionat amb el context de l’aprenentatge no formal per a països com Eslovènia o Espanya, l’estructura/sistema es recolza en un enfocament descentralitzat, amb diverses institucions i organitzacions que juguen el seu paper en el reconeixement i la validació de l’educació no formal. Des de Lituània hi ha un fort suport del municipi de Vílnius per integrar la plataforma d’aprenentatge de la ciutat de Vílnius i el sistema de reconeixement en l’àmbit de l’educació no formal. A Itàlia i els Països Baixos vam arribar a la conclusió que encara no hi ha un sistema específic per validar les activitats d’aprenentatge no formal.
La cartografia i l’anàlisi dels sistemes i solucions nacionals de validació i reconeixement actuals per a les activitats i resultats d’aprenentatge va ser molt enriquidora. A Eslovènia es van indicar múltiples plataformes i sistemes, Portal per a l’avaluació i reconeixement del coneixement informal (VPNZ), Nefix, IM-PROVE entre ells. Als Països Baixos, es van trobar en una fase de transició, allunyant-se d’un sistema que ja no és efectiu i cap al desenvolupament d’un nou sistema encara per provar. Durant aquest procés, les Ciutats Neerlandeses d’Aprenentatge són cauteloses sobre etiquetar qualsevol pràctica específica com a “efectiva”, ja que estan explorant i definint activament un nou sistema que s’alinea millor amb les necessitats i els objectius. A Lituània, es van analitzar com a bones pràctiques la plataforma Vilnius City of Learning, el sistema de certificació de l’Agència Juvenil Affair i la plataforma “Voluntari a Vílnius”. A Espanya, les plataformes Reconoce, Insignias INTEF, ULibraryLab es van identificar com a bones pràctiques. A Itàlia es van identificar tres bones pràctiques principals: el sistema Bestr, la validació i certificació de competències professionals (basades en la recomanació de la UE de 2012) i la plataforma de Cambres de Comerç per a la validació de competències dels estudiants.
Atès que no hi ha una política nacional en els diferents països on es va dur a terme aquesta recerca, les institucions i organitzacions estan desenvolupant diferents sistemes de reconeixement i validació de les activitats d’aprenentatge i els seus resultats, establint els seus propis criteris.
La recerca sobre taula es planteja com a punt de partida en l’anàlisi de bones pràctiques sobre validació i reconeixement d’activitats d’aprenentatge assenyalant les bones pràctiques identificades en diferents contextos (educació no formal, treball juvenil, voluntariat…) i en diferents nivells (local i nacional). Amb aquesta informació, els socis van passar a la següent fase del projecte centrada en l’anàlisi d’una selecció d’aquests sistemes que els pogués guiar per establir recomanacions per a un estàndard de qualitat per als emissors d’Open Badges que busquen una millor qualitat i un reconeixement més ampli dins i més enllà dels camps d’aprenentatge no formal i treball juvenil.
Nota de reunió de socis:
Les organitzacions associades del projecte Quality Label for Badge Recognition es van reunir a Ljubljana el febrer (12-15.02.2024) per tal de:
- Procedeix amb el desenvolupament de l’estratègia de reconeixement European Open Badges
- comparteix les visions i acorda els estàndards per desenvolupar l’etiqueta de qualitat per als emissors d’insígnies
- i monitoritzar el desenvolupament global del projecte, les activitats i l’assoliment de cada soci
El següent pas important en la preparació del curs de formació a Sèrbia, que tindrà lloc entre el 20 i el 25 de maig, i en el qual continuarem desenvolupant-nos i provarem l’Etiqueta de Qualitat.
El valor afegit de la trobada va ser una trobada entre el cap del departament de Joventut de la ciutat de Ljubljana i de la ciutat de Vílnius.
Partners: Breakthrough, Nur, Tipovej, Nectarus, Nexes, Bins
Avís legal: El suport de la Comissió Europea a la producció d’aquesta publicació no constitueix una aprovació dels continguts, que reflecteixen únicament les opinions dels autors, i la Comissió no es responsabilitza de l’ús que es pugui fer de la informació continguda en la mateixa.