Recursos
Jocs Educatius
Projectes de creació de jocs de diferents temàtiques: Drets Humans, inclusió, interculturalitat i Economia Social i Solidària, entre d’altres.
Podcast
Una llista de 10 episodis del podcast «Desplegant el disseny de jocs» on els facilitadors del disseny de jocs comparteixen les seves millors pràctiques.
Barcelona City of Learning
és una plataforma que permet a diferents entitats fer difusió de les seves activitats educatives i certificar els aprenentatges dels participants a través de l’emissió d’insígnies digitals.
Manuals educatius i de formació I Mòduls formatius
Elaborats en col·laboració amb altres entitats i empreses tant locals com internacionals. Aquests s’enfoquen a temàtiques relacionades amb la Cultura de pau i la justícia global.
Recerques i informes
Elaborats en col·laboració amb altres entitats i empreses tant locals com internacionals. Aquests s’enfoquen a temàtiques relacionades amb la Cultura de pau i la justícia global.
Exposicions fotogràfiques
Les exposicions fotogràfiques de Nexes són el resultat del treball de grups de joves que han participat en projectes on han desenvolupat temes d’interès social a través de la fotografía. Les creacions dels participants constitueixen la síntesis del treball temàtic realitzat i son eines de divulgació i de sensibilització.
Jocs educatius
El joc és una eina pedagògica potent per a reflexionar i treballar valors d’una forma divertida. Amb aquesta intenció, hem impulsat projectes on els participants han creat jocs de temàtiques diferents: Drets Humans, inclusió, interculturalitat, Economia Social i Solidària, etc.
El Món al teu abast
El juego “El Món al teu abast” consiste en tener una aproximación a una experiencia de movilidad internacional. El juego parte de la siguiente base: dar a conocer las oportunidades que están al alcance de las personas jóvenes a partir de 15 años hasta los 35 años, residentes en el Maresme.
Inclusion Bridges
“Inclusion Bridges” es un juego diseñado en el proyecto “Social Inclusion Out of the Box” con el fin de promover la inclusión social a través de la creatividad, sobre todo entre jóvenes.
Posem-nos les ulleres
Ponernos en la piel de personas diferentes nos permite reflexionar sobre los privilegios y/o discriminaciones que tienen en situaciones diversas. Así, nos pondremos las ojeras para descubrir qué viven y cómo lo viven.
ISSE game
El juego es una simulación económica en la cual las jugadoras querrán conseguir un objetivo final a través de gestionar un capital, crear una empresa o administrar la propia economía doméstica.
Manipulator
“Manipulator” es un juego para reflexionar sobre una de las problemáticas más importantes actualmente: la proliferación de las “fake news”, la desinformación y la manipulación mediática.
Amal – Tikva
Viu un dia a Jerusalem – Explora los conflictos cotidianos y las situaciones de injusticia en la ciudad de Jerusalén. Te permitirá analizar las tensiones y conflictos en tu propia comunidad.
Manuals educatius i de formació, Mòduls formatius
Títol
Descripció
Enllaç
Any
Manual en disseny de jocs Game On
Manual dirigit a persones educadores (docents, integradors socials, treballadors juvenils,…) que vulguin utilitzar el disseny de jocs de taula com a metodologia educativa a través de la qual promoure la inclusió. Entre d’altres, el manual recull les experiències dels diferents socis del partenariat Game On, bones pràctiques per implementar la metodologia o com formar-se més en el tema. Versió digital imprimible. Disponible en anglès, serbi, català, castellà, lituà i italià. Elaborat en el marc del projecte europeu Game On (2020-2024).
2023
Manual – Handbook for youth workers – Youth Workers’ actions in Public Spaces for social Change
Manual per proporcionar als treballadors joves eines i mètodes interactius dins d’un nou enfocament pedagògic per promoure l’equitat de gènere dins dels grups de joves en espais públics. Elaborat dins el projecte AGORÀ (2019-2022)
2022
Manual: Learning experience design (LDX)
Manual creat perquè educadors i treballadors juvenils puguin dissenyar millors experiències d’aprenentatge. Pretén ajudar-los a connectar amb els seus participants a nivell cognitiu i emocional i adquirir noves eines, dissenyant experiències d’aprenentatge significatives, úniques i atractives. Està elaborat amb la intenció de facilitar el procés. En primer lloc, es fa una descripció general de què és, què no és i per què és important LXD. Després, es mostren exemples d’experiències d’aprenentatge innovadores que poden inspirar a crear-ne de pròpies. Elaborat dins el projecte europeu Design2Learn (2020-2021). Disponible en anglès.
2022
Manual: Development of a Supportive Framework for Young Roma People
Guia que dona suport a joves empresaris ROMA o a qualsevol persona interessada en l’esperit empresarial en general, proporcionant eines i directrius per a ajudar-los i reforçar-los amb coneixements, habilitats i competències necessàries per entrar en el món empresarial d’una manera més dinàmica i afable, sobretot per a persones que no tenen molt coneixement del món empresarial. Elaborat dins el projecte Y-SUPPORT.
2020 – 2022
Manual interactiu IMP’ACT Tool: The compass for your social impact experience
IMPACTA! Guia l’usuari mitjançant la construcció de la seva pròpia avaluació d’impacte social d’un projecte o iniciativa SSE. Es basa en els valors i principis de la SSE, però és aplicable a tota mena de projectes i iniciatives socials, també fora de l’àmbit de la SSE.
El seu enfocament innovador és que és senzill, interactiu i autogestionable pels usuaris: està dissenyat especificament per als joves, amb terminologia accessible i conceptes que no requereixen experiència prèvia en la gestió de projectes o processos d’avaluació. Elaborat dins el projecte SEEds (2020-2021). Disponible en Català, Anglès, Francès, Grec, Italià i Espanyol.
2021
Mòduls formatius: Social Impact Assessment for youth initiatives of Social Solidarity Economy
Recurs formatiu per facilitadors per a donar suport a joves en el seu camí educatiu cap al ESS. Les activitats descrites van dirigides a joves que ja tenen un coneixement bàsic dels valors i les pràctiques de l’economia social i solidària i estan interessats a participar activament en ella per iniciar la seva pròpia iniciativa ESS. Es centra especialment en el procés d’avaluació de l’impacte social i passa per les seves diferents fases. Elaborat dins el projecte SEEds (2020-2021). Disponible en anglès.
2020 – 2021
Manual: detect gender-based discrimination: Youth Workers’ actions in Public Spaces for social Change
Manual de resultats dels reptes que s’enfronten els joves de diferents països i les eines que cada organització utilitza per treballar els temes de discriminació i violència de gènere en les seves activitats. Elaborat dins el projecte AGORÀ (2019-2022)
2020
Mòduls formatius: Development of entrepreneurial skills on Social and Solidarity Economy
Mòdul de formació compost per un conjunt de 10 sessions amb les quals poder desenvolupar habilitats emprenedores i aprendre sobre l’economia social i solidària. Dirigit a joves roma, les sessions es basen en mètodes d’educació no formal, promovent la participació activa en un entorn d’aprenentatge a partir de l’experiència. Cada sessió es compon d’un conjunt d’activitats que pas a pas conformen una experiència d’aprenentatge. Les 10 sessions contingudes en aquest mòdul de formació es poden seleccionar i organitzar per crear un programa que s’ajusti a les necessitats de diferents grups de treball, depenent de les seves necessitats, coneixement previ del tema i temps disponible per a l’experiència d’aprenentatge. Elaborat dins el projecte europeu Y-SUPPORT (2020-2022). Disponible en anglès.
2020
Manual – guia de bones pràctiques d’ESS en sostenibilitat
Presenta els resultats de les visites d’estudi que van tenir lloc l’any 2018 a Barcelona, Saint-Étienne, Atenes i Torí. El seu objectiu és destacar els punts forts, els reptes i les oportunitats relacionades amb la sostenibilitat de 36 iniciatives SSE, presentant aquelles que els participants i els socis del projecte van considerar bones pràctiques. Disponible en anglès. Elaborat dins el projecte KISS.
2017 – 2019
Manual interactiu: Sustainable Development Plan (SDP)
El Sustainable Development Plan (SDP) ajuda a avaluar la situació actual i a planificar accions concretes per garantir la sostenibilitat en les diferents dimensions de les iniciatives i organitzacions de l’Economia Social i Solidària (SSE, per les seves sigles en anglès). L’avaluació i la planificació tenen lloc en 6 dimensions principals, que es consideren importants per a la sostenibilitat de cada iniciativa SSE. Hi ha versió editable digital o per imprimir. Disponible en anglès. Elaborat dins el projecte europeu KISS.
2017 – 2018
Manual: ISSE Iniciativas de Economía Social y Solidaria
Manual educatiu per a l’autoavaluació i comprensió de quines competències són importants en Economia Social i Solidària (SSE, per les seves sigles en anglès) i com treballar-les quan actuen en diferents perfils de SSE. Està estructurat en un llibret, basat en 10 perfils SSE. Per a cada perfil hi ha una descripció, exemples d’ocupacions relacionades i les competències associades. Per a cada perfil i competència, existeix la possibilitat d’autoavaluar-se visualment. Hi ha espais per prendre apunts i per crear el propi perfil. També hi ha algunes definicions de competències transversals SSE. Disponible en: anglès, grec, castellà, italià i francès. Descarrega les cartes competencials – disponibles en anglès i francès. Elaborat dins el projecte europeu ISSE (2014-2016)
2016
Manual ISSE
Recurs formatiu de més de 30 activitats d’aprenentatge no formal que s’ha d’implementat especialment amb joves, per a la promoció dels principis i pràctiques de la ESS. A més a més, també inclou el llançament de noves idees i iniciatives. La persona facilitadora pot triar entre les activitats més adequades per a les necessitats d’aprenentatge i objectius del grup, i crear una sessió de formació personalitzada o cicle. Elaborat dins el projecte europeu ISSE (2014-2016). Disponible en anglès.
2016
Taller ISSEGAME
Taller que dóna l’oportunitat d’entrar en el món dels valors ESS, simular l’activitat d’una organització ESS i més tard reflexionar en grup sobre les decisions preses. ISSEgame és un joc en línia que simula la gestió d’una organització ESS, descobrint els valors bàsics i les competències requerides en les iniciatives d’economia social i solidària. Elaborat dins el projecte europeu ISSE (2014-2016). Material disponible en anglès
2014 – 2016
Recerques i informes
Títol
Descripció
Enllaç
Any
SSEds Toolbox
“Toolbox on values, sustainability and social impact of the Social and Solidarity Economy” té la intenció de proporcionar als actors ESS, que guien i eduquen (majoritàriament) en activitats ESS sostenibles i basades en valors, un sistema fàcil d’usar eines/mètodes ESS classificats. Aquestes eines/mètodes haurien de ser útils, en diferents etapes i amb diferents propòsits i grups objectiu, per a orientar als joves cap a la seva iniciativa empresarial. Elaborat dins el projecte SEEds (2020-2021). Disponible en anglès.
2021
Learning Experience design research
La recerca es va centrar en l’aprenentatge planificat, ja que té lloc en l’educació no formal (NFE). El rerefons d’aquest projecte prové de la hipòtesi que el disseny de l’experiència d’aprenentatge (LXD) és un concepte útil i pràctic per als educadors de NFE. Elaborat dins el projecte europeu Design2Learn (2020-2021). Disponible en anglès.
2020-2021
Guia per a la protecció i la promoció dels drets humans en la contractació pública
Aquest document té per propòsit ser una guia que serveixi per a assessorar les Administracions públiques sobre com incloure la protecció dels drets humans en els seus processos de contractació pública amb les empreses proveïdores, més enllà de les clàusules que ja troben un reconeixement exprés en la llei actual, a fi de promoure un món més just, sostenible, social i solidari en el qual les violacions dels drets humans no quedin impunes. Així doncs, aquesta Guia es dirigeix als poders locals de Catalunya, a les administracions públiques i a les seves empreses municipals amb una participació pública majoritària. Nexes va ser part del grup de treball juntament amb altres entitats del territori català. Elaborada el 2018. Disponible en anglès, castellà, català.
2018
ISSE research
La recerca ISSE – Iniciativa per a l’Economia de Solidaritat Social, creada el 2015, destaca tant les similituds com les diferències en la història,en la participació activa i en les necessitats educatives en l’àmbit de l’economia social i solidaritat a França, Grècia, Espanya i el Regne Unit. Disponible en: anglès, castellà i grec. Elaborat dins el projecte europeu ISSE (2014-2016).
2014 – 2016
Investigación “Defensa, seguridad y ocupación como negocio” (2014)
El present informe analitza el conjunt de relacions comercials en matèria de seguretat i defensa entre Espanya i Israel i complementa un altre informe realitzat en 2009. Llavors, es van abordar les exportacions espanyoles de material de defensa a Israel, la seva rellevància, pertinència i adequació a la llei. També es va realitzar un primer acostament a altres tipus de relacions militars i de seguretat, en les quals s’aprofundeix ara en aquest informe, sense pretendre un estudi exhaustiu sobre uns sectors caracteritzats pel dinamisme, la falta de transparència i el secretisme.
2014