Visita d’estudi SALTO sobre Media & Information literacy

salto banner2-100

Del 24 al 27 d’octubre, Nexes ha acollit a Barcelona la “Media and Information Literacy (MIL) study visit” activitat de “Salto participation and information”. Ha sigut una experiència molt enriquidora amb intercanvis d’informació entre les organitzacions locals i els participants!  

El primer dia, 24 de octubre, vam anar a Radio-Actius Poble-sec. Una ràdio comunitària inspiradora, que valora el respecte a la diversitat: cultural, religiosa, de gènere, etc. Ells enfoquen la seva missió a través de missatges de feminisme, apoderament del veïnat, el coworking i el compromís amb els veïns. Han organitzat projectes socials i culturals, reivindicacions de barri i esdeveniments en col·laboració amb altres associacions.  

El 25 va ser el torn de Media.cat, un canal de mitjans on el seu cap de redacció va compartir amb nosaltres recomanacions sobre com reconèixer la desinformació i les “fake news”. Media.cat està interessat a tenir veus crítiques i analítiques amb els mitjans de comunicació. Actualment centra el seu treball en l’anàlisi dels mitjans de comunicació, la recerca de temes que són silenciats, censurats o maltractats i a documentar i denunciar possibles violacions i restriccions de la llibertat d’informació i expressió.  

El 26 vam visitar Nexes: després de presentar l’entitat vam organitzar una sessió sobre l’aprenentatge basat en jocs per a millorar les habilitats de MIL. Després d’una visita a La Directa, Migrantour va guiar als nostres hostes a descobrir el barri del Raval, lloc emblemàtic per ser el centre de la multiculturalitat de la capital catalana, i escoltar els testimoniatges dels nostres guies sobre temes d’integració.

El 27 de octubre vam acabar l’Study visit amb l’Evaldas Rupkus, formador de MIL, freelancer i gerent de projectes, qui va compartir la seva experiència i coneixements sobre informació juvenil, mitjans i pensament crític.

Finalment, totes les organitzacions associades van mantenir un diàleg per a intercanviar punts de vista, explicar quins són els reptes més importants i compartir consells, parlar de com involucrar als joves i per què MIL és un dels principals pilars de la participació democràtica.

Han estat uns dies fantàstics en els quals hem parlat concretament d’interculturalitat, d’alfabetització mediàtica i informacional i en els quals esperem haver alimentat la “informació i participació” de tots els nostres socis.

Gràcies per tota la col·laboració i participació de SALTO Participation & Information i totes les entitats que ho han fet possible.

A les xarxes socials de SALTO pots trobar els streaming d’aquests dies!