Seminari “Game Design for Inclusion” a Cagliari, Itàlia – testimoni Albert Buch

Tavola disegno 5 copia-8

“Del 14 al 18 de novembre vaig tenir la sort d’assistir al seminari « Game Design for Inclusion” a Cagliari, Itàlia, en el marc del projecte Game On i organitzat per l’associació NUR, sòcia de Nexes. Hi vam assistir una trentena de participants provinents d’Espanya, Sèrbia, Itàlia i Lituània.

La trobada va servir per ampliar les experiències en l’ús del disseny de jocs com a eina d’inclusió: compartir pràctiques sobre el disseny de jocs per a la inclusió, fomentar nous vincles internacionals i ampliar els resultats de Game On, mitjançant la difusió i multiplicació d’activitats i estratègies. Diversos dels participants hi vam dur a terme presentacions i tallers aliniats amb el projecte de Game On. Vam poder gaudir d’un primer taller de Gabriele Mari, experimentat educador i autor de diversos jocs de taula editats, que va introduir el tema de la inclusió en els jocs de taula. També de tallers sobre tècniques creatives pels processos de disseny de jocs (dinamitzada pel Dani Gómez) o sobre com millorar els mòduls formatius en disseny de jocs (dinamitzada per mi mateix).

Unes quantes presentacions de participants van girar al voltant de diferents experiències en disseny de jocs de taula. Finalment, hi va haver tallers que van abordar diferents jocs existents (o en fase de test) com a eina educativa i per la inclusió, com el Go Deep Game (dinamitzat per Giulio Ferretto), l’Amazing Island (dinamitzat per Javi Quílez) o el Participation Game (presentat per l’Ivana Markulic). En total, durant els dies de la trobada a Cagliari es van fer 13 presentacions i tallers, combinats amb altres espais d’intercanvi d’idees, una petita fira i reunions dels socis de Game On. Va ser una experiència molt estimulant per tots els que hi vam assistir. Els diferents continguts també van enriquir-se per l’intercanvi intercultural per les diferents nacionalitats, orígens i backgrounds. També va ser un espai per compartir, enfortir vincles, conèixer companyes involucrades en el projecte, teixir xarxa i fer networking. En aquesta línia, van començar a coure’s aliances entre organitzacions de diferents països i projectes com nous jocs, un LARP sobre justícia global i un joc de taula sobre bruixes.”

Albert Buch