Jornada Biblioteca de sabers: un espai per compartir coneixements, històries personals i per viure la diversitat

Tavola disegno 5 copia-100

Dissabte 17 de desembre es va celebrar una de les jornades de ‘Drets Humans i Migració des de la mirada de la Justícia Global’ al Centre i Teatre de Sarrià. El taller s’anomenava Biblioteca dels sabers i era un espai per compartir coneixements i històries personals i per viure la diversitat.

El Districte de Sarrià – Sant Gervasi, juntament amb el grup d’entitats de Justícia Global del districte, va organitzar diverses activitats durant el mes de novembre i desembre. Es van dur a terme xerrades, espectacles i exposicions fotogràfiques, entre d’altres. El taller de Biblioteca dels sabers anava a càrrec de Nexes interculturals amb la coordinació i facilitació de Sarah Moinet i Jacinto García Rebull i la col·laboració de la Fundació Putxet.

L’experiència va consistir en quatre tallers de trenta minuts on quatre joves immigrants ens explicaven les seves vivències, des del seu lloc d’origen fins com es troben actualment, passant per la manera com havien sobreviscut (gràcies als seus talents). Aquesta jornada va tenir lloc amb motiu del Dia dels Drets Humans i del Dia Internacional del Migrant, que se celebren, respectivament, els dies 10 i 18 de desembre. Montse López, consultora i formadora de projectes socioeducatius i qui va assessorar aquest taller, va iniciar la xerrada declarant que “intentem, amb aquestes jornades, sensibilitzar i obrir espais de debat sobre les causes que generen desigualtats al món”. Els dos tallers que vaig poder gaudir personalment van ser els dirigits pel Souleye i pel Charles. Cadascun d’ells va relatar la seva història i com va arribar fins a Espanya. El Souleye, de vint-i-quatre anys va explicar com la seva feina de costurer li havia salvat la vida. Va voler compartir que per a ell “la costura desenvolupa un paper de supervivència i de molta creativitat, el que fa que la meva vida sigui divertida i adquireixi un sentit”.

En el taller impartit pel Charles, el camerunès va portar instruments típics del seu país d’origen i va fer participar els assistents, tot improvisant una peça musical al compàs del ritme del seu ball. I tocant i ballant va complir el seu objectiu: portar la música africana a Espanya i transmetre a tots la seva energia.

El responsable del Centre del Putxet també va aportar la seva opinió i va concloure la jornada defensant la utilitat d’aquest tipus d’activitats per sensibilitzar i educar en la diversitat.

Miriam Guardia Maristany (mguardiamaristany@gmail.com)