AGORÀ és un projecte d’associació estratègica en el camp de la innovació realitzat amb el suport del programa Erasmus+, i destinat a desenvolupar eines i enfocaments pedagògics per lluitar contra l’exclusió social dels joves, i específicament la discriminació per raó de gènere, en espais públics assentats en zones aïllades.
El projecte té com a objectiu aconseguir els seus objectius mitjançant la implementació de diverses accions interconnectades entre 2019 i 2022: dues reunions de projectes transnacionals, una recerca de camp, dos cursos d’entrenament internacional, una fase d’harmonització d’eines, una Fase de prova d’eines, cinc reunions diferents amb multiplicadors i una fase de seguiment.
Els resultats d’aquestes diferents fases condueix a la creació de dues sortides intel·lectuals.
Enfocaments temàtics
Llocs públics
En aquest projecte, considerem els espais públics com a zones potencialment obertes i accessibles per a tots on els joves poden trobar-se, reunir-se i socialitzar. Les associacions que formaven part del projecte incloïen una gran varietat de configuracions dins d’aquesta definició més general, tant al centre de la ciutat com en àrees més remotes de la ciutat, com escoles, universitats, parcs, ajuntaments, centres de joves, centres cívics, centres socials, centres comercials i centres comercials, mercats oberts. Es poden considerar d’alguna manera zones de trànsit, en les quals la gent simplement passa i no se sent pertànyer, però també poden ser zones creuades per persones que mostren un fort afecte i un fort sentiment de pertinença. També és molt interessant la idea de “reapropiació” d’espais públics, que d’alguna manera sembla una paradoxa, ja que se suposa que han d’obrir-se i ser accessibles per a tots. Els espais públics poden ser tots dos escenaris on sigui possible la democràcia, però també si la discriminació es produeix de diferents formes. De fet, sovint en les zones més aïllades, aquests espais continuen sent el punt de referència de l’exclusió, la guetoización i l’etapa del racisme, el sexisme, l’assetjament, amb diferents discriminacions.
Zones aïllades
En aquest projecte, considerem el terme zones aïllades amb un significat bastant ampli, que es pot aplicar a una gran varietat d’espais, normalment marcats per una heterogeneïtat bastant forta. Poden ser els suburbis de les grans ciutats, barris “d’esquerra” en petites ciutats sempre que siguin més remotes o rurals. Tot i així, tenen diversos elements en comú com la tendència potencial de ser “dimensionalitats gueto” artificials per als joves instal·lats allà, des d’on és desafiador escapar i/o crear interacció amb les altres realitats. Sovint podrien convertir-se en l’escenari d’esdeveniments discriminatoris, discursos d’odi, retòrica nociva i enfocaments populistes. Sovint són l’escenari en el qual els partits i els moviments d’extrema dreta estan establint les seves arrels, impregnant la mentalitat de la joventut i provocant l’extremisme i la radicalització. En aquest cas, els joves són el grup objectiu més exposat als esdeveniments de segregació, no estan totalment equipats per a entendre les raons de l’exclusió i per a actuar en contra. Les associacions que formen part del projecte destaquen com a característiques addicionals d’aquestes zones: la falta de connexions humanes, l’aïllament geogràfic que pot augmentar per l’escassetat de transports públics, l’aspecte multicultural sense interconnexions reals entre les cultures. Per tant, i com a conseqüència directa, les persones que viuen aquí poden afrontar reptes econòmics, estigma social i etiquetes socials, poden sentir una falta de seguretat, privació i una falta d’oportunitats més general.
Gènere
Els espais públics i les zones aïllades poden ser sovint l’establiment d’estereotips basats en el gènere, el sexisme, comportaments poc respectuosos cap a les diferents identitats de gènere i la discriminació. Els joves poden ser les principals víctimes i els autors (conscients o no) d’aquests comportaments. Les famílies i els treballadors joves, part dels seus cercles relacionals més pròxims, no sempre estan plenament equipats per a detectar els símptomes de discriminació per raó de gènere en els grups de joves i per a prendre mesures per a promoure la justícia i la igualtat de gènere en els espais públics. Des d’aquesta perspectiva, el projecte té com a objectiu reforçar l’acció de suport als joves treballadors i activistes implicats en el treball de base en aquests espais públics aïllats, dotar-los d’eines i mètodes per a sensibilitzar als joves sobre qüestions sensibles al sexe. Tot el projecte conduirà a la creació d’un paquet pedagògic que inclourà diferents eines i mètodes dins d’un enfocament pedagògic recentment dissenyat, per a detectar l’exhibició (behaviours, causa, reaccions) de discriminació per raó de gènere dins de grups de joves i per a sensibilitzar sobre qüestions sensibles de gènere després. Esperem que aquest paquet contribueixi a reduir els estereotips basats en el gènere, a promoure models de rol de gènere justos i, en general, a lluitar contra l’exclusió mitjançant la millora de la igualtat de gènere.