El projecte PAP2 ha arribat al final!

newsletter_nexes_febrero-03

Des del desembre 2022 fins enguany, hem dut a terme el projecte de “ParticipAcció per la Pau 2”, enfocat a realitzar un procés de sensibilització i formació de reconeixença i apoderament amb la comunitat jove del barri Besòs-Maresme i districte Sant Martí com a agents de transformació social.

Durant els sis primers mesos, vam estar treballant en la part de planificació amb les entitats que ens van recolzar en un inici, i represa de contactes tant de barri com del districtes. Alhora, amb unes mesures de pandèmia vigents. Reactivar la presencialitat amb les persones joves, tot i que les mesures de COVID establertes en el moment, va ser un procés gradual i que ens va permetre anar construint una diagnosi del moment. D’aquest procés, van sorgir 4 temàtiques (gènere, racisme, participació i medi-ambient) que ens van orientar a les accions formatives a fer. Dit i fet. Vam iniciar la realització d’accions formatives (entorn al gènere i participació, i en segon lloc racisme i participació) posant sobre la taula el procés de construcció d’un intercanvi juvenil,  obrint la porta a persones joves del Besòs-Maresme al món, però quedar en stand-by.

No obstant hi això, vam seguir promovent accions temàtiques com: espais de seguretat-espai públic, masculinitats diverses, gènere i xarxes socials, joc Manipulator (fake news), pressupostos participatius, desinformació i fact-checking, l’art urbà com a mitjà de reivindicació, el plaer, relacions sexo-afectives, minories de gènere-sexuals i ètniques, plataforma decidim Barcelona, entre d’altres.  

Per a poder fer-les, vam comptar amb col·laboració d’entitats amigues: FAVB, Enruta’t, CRAJ, CEPAIM, El Taller SCCL, Decidim Barcelona, Verifica’t, Càmeres i Acció, Associació de jove poble sec, Can Ricart, Joves de la Verneda, Menjador Gregal, Màgia de la Cocina.
I, alhora amb grups de joves que participen en diversos programes i serveis com: COA, APC, Impuls Jove, Jo+ve, Projecte CLIP, Prometeus, Joventut esportiva, Dinamització juvenil, entre d’altres. Per altre costat, hem pogut enfortir les nostres relacions amb les professionals del barri realitzant accions conjuntes com: Torneig de Voley, Estiu Jove, Formació de lideratges juvenils, Masculinitats diverses i Plaer, espais de seguretat, trobada jove B-M.

Finalment, i com a punt final del projecte, vam poder realitzar la 1a Trobada Jove Besòs-Maresme, juntament amb la dinamitzadora juvenil, on hi van participar 40 persones joves, 8 persones tècniques i 2 tècniques del Pla de Barris. D’aquí, van sortir noves idees d’accions a ser dutes a terme properament per les mateixes persones o grups de joves assistents.

Hem arribat a unes 500  persones joves i hem promogut unes 40 accions al llarg d’aquest període.

Aquest projecte ha sigut possible per al finançament rebut de l’Ajuntament de Barcelona. pD: Les fotos que hi apareixen són les de l’esdeveniment final del projecte.