Descripció del joc educatiu

El Manipulator és un joc per reflexionar sobre una de les problemàtiques més importants actualment: la proliferació de les ‘fake news‘, la desinformació i la manipulació mediàtica. Les jugadores hauran de col·laborar per desemmascarar les noticies falses.

Cada jugador/a o equip adoptarà un rol familiar estereotipat fins a l’extrem: l’avi jubilat que es creu totes les notícies que sent mentre fa la compra, l’adolescent sempre connectada a les xarxes socials, el típic cunyat que escampa tot el que li arriba pels mil grup de WhatsApp dels que forma part… Amb aquest panorama, totes les membres de la família hauran de col·laborar i compartir el que saben per descobrir quines notícies són veritat i quines són fakes. Però atenció! Les apostes que faran són apostes cegues! Per tant, sempre poden fer creure a la resta que votaran una cosa i acabar fent-ne una altra per interès propi. Aconseguirà la família cooperar pel bé comú? Qui acabarà guanyant en aquest embolic familiar?

La gran versatilitat d’aquest joc permet fer diverses partides curtes (30 minuts per partida) de notícies (fakes o no) de temàtiques diferents: immigració, medi ambient, gènere… Fins i tot es pot jugar amb notícies (certes i fakes) del propi entorn i/o centre!

Edat recomanada

A partir de 15 anys

Número de participants

De 5 a 25 jugadors/es (dividides en equips)

Temps de joc

3 opcions:
> Taller : Joc + Reflexió (1h30)
> Formació : Joc + Reflexió + Conceptualització (2h30)
> Formació extensa: Joc + Reflexió + Formació temàtica (4h)


Destinataris

> Instituts i escoles
> Esplais i Agrupaments Escoltes
> Associacions
> Cooperatives i empreses
> Ajuntaments
> Centres cívics
> Casals i ateneus

Una persona experta en la temàtica i amb experiència facilitant el joc es desplaçarà al vostre centre. En tots els casos requerim la presència d’un/a tallerista degudament formada per assegurar la veracitat dels continguts i la qualitat de l’experiència educativa.

Objectius/Aprenentatge:

> Reflexionar sobre la proliferació de les ‘fake news’, la desinformació i la manipulació mediàtica.
> Aprendre què són les fake news i com afecten les propi sistema de creences.
> Definir estratègies per informar-se amb un major grau de veracitat.

el-manipulator-nexes-interculturals

ORGANITZAR UNA INTERVENCIÓ EDUCATIVA