ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA
L’Economia Social i Solidària (ESS) és una economia en la que la finalitat social és fonamental. L’organització fa servir els seus beneficis en favor d’una causa: el seu objectiu primer no és lucratiu. Els projectes més habituals són de caire social o mediambiental. Són, per tant, societats de persones i no de capitals, que tenen un funcionament col·lectiu i democràtic i que privilegien el territori local.
Aquestes organitzaciós es distingeixen avui en dia principalment per la seva forma jurídica (associacions, cooperatives, mútues, fundacions, …), però també pels valors de l’Economia Social i Solidària, que respecten.
En concret, aquestes organitzacions posen en pràctica un o més dels valors de l’ESS:
Les persones es troben al cor de l’economia i constitueixen la seva finalitat: la persona i l’objecte social prevalen sobre el capital,
La pertinença a projectes i estructures és oberta i voluntària,
La gestió és democràtica: elecció de líders, una persona un vot (i no una sola acció un vot), creació d’òrgans de decisió col·lectius,
La distribució dels beneficis està molt regulada: la major part del superàvit no és redistribuïble,
La gestió és autònoma i independent dels poders públics, però es desenvolupa la cooperació amb els poders públics,
Els principis de solidaritat i responsabilitat guien la implementació d’accions.
L’economia social i solidària també assumeix missions de servei públic que l’Estat no pot exercir o que exerceix en condicions menys efectives i menys favorables per als usuaris. L’ESS és molt diversa i la seva definició fluctua perquè hi ha tant empreses líders de l’economia de mercat com associacions de mida molt variable.
Nexes participa en molts projectes d’Economia Social i Solidària, tant a nivell local com internacional:
KISS Project
SSEds
YREED
Cinc entitats de l'est i sud d'Europa s'han organitzat per crear durant dos anys eines i formes sostenibles de desenvolupar activitats socials i econòmiques de joves gitanos/es.