8 de març: El Dia Internacional de la Dona

M8 BANNER

El Dia Internacional de la Dona, al llarg dels anys, s’ha transformat en una cosa molt gran. Avui, no sols busca reconèixer els drets de la dona i recordar la lluita històrica sinó que vol arribar a una igualtat efectiva amb l’home. El 8M reconeix la dona com una existència de plena llibertat, que guarda la seva pròpia autonomia i que només depèn d’ella mateixa. També, el dia Internacional de la Dona promou un desenvolupament íntegre com a persones, sense discriminació, estereotips, ni etiquetes.

El moviment feminista és el moviment social i un pensament polític que defensa la idea que ningú pot ser discriminat a causa del seu gènere. En altres paraules, el fonament d’aquest moviment lluita per la igualtat entre gèneres, i el camí per a aconseguir-lo és tombar el patriarcat, és a dir, l’hegemonia dominant masculina que està instaurada en tots els àmbits de la societat.

Actualment, el dia Internacional de la dona no és un dia que només es tracta de la dona, sinó de tota la gent. Igual que passa amb el feminisme i el #metoo. Tots aquests moviments que es caracteritzen com a “femenins” que van sorgir en els últims anys només lluiten pels drets humans, no tracten de posar la dona en un lloc més alt que els homes, sinó crear la igualtat en tots els àmbits.

M’alegro de veure que el moviment feminista està més viu que mai. Que cadascun de nosaltres pot fer per a tots aquests temes que ens pesen com a comunitat és escoltar, comunicar amb gent sobre aquests temes, tenir autoconeixement quan fem un error o diguem una cosa inapropiada, demanar disculpes i en general acceptar a tot, encara que sigui diferent a nosaltres. Fins que aconseguim el respecte i el suport que necessitem per a arribar a la igualtat efectiva, el dia Internacional de la dona continuarà sent imprescindible.

(article d’opinió de Panayiota Christou, Esc Volunteer a Nexes)